Sós vendégvárók

Káposztás pogácsa

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 125 g vaj/ margarin
  • 60 g sertészsír
  • 1 db, L méretű tojás
  • 0,5 dl langyos tej
  • csipet cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 220 g 12% tejföl
  • 1 lapos ek. só
  • 1 db tojás a kenéshez

Töltelékhez:

  • 500 g friss káposzta
  • 1 ek zsiradék
  • só, bors

Elkészítés:

1. A káposztát apróra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasszuk a zsírt, belehelyezzük a káposztát, sózzuk, borsozzuk és adunk hozzá egy pici vizet. Az egészet aranybarnára sütjük.

2. A megsült káposztát botmixerrel kissé pépesítjük.

3. A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a sót, majd mélyedést készítünk a közepére. A cukros langyos tejben elkavarjuk az élesztőt és hozzáadjuk a liszthez.

4. A liszthez hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat, sertészsírt. A kezünkkel jól összemorzsoljuk.

5. Az összemorzsolt masszához hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Az egészet jól összedolgozzuk, pihentetjük 30 percig lefedve. Nem kell duplájára kelni a tésztának!

6. Kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a káposztával.

7. Három részre osztjuk a tésztát szemre. A jobb oldalt a közepéig ráhajtjuk, majd ugyanígy a balt is. Az összehajtott tészta tetejét is megkenjük, és megismételjük a hajtogatást, ahogy a mellékelt képeken látható. A megkent tésztát letakarva még 20 percig pihentetjük.

8. A tésztát óvatosan újra szétnyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságúra. Egy éles késsel rácsozzuk majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

9. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, nem túl közel egymáshoz és megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 220 fokon. alsó-felső sütésen 18-20 perc alatt készre sütjük.

10. Jó étvágyat!