Káposztás pogácsa
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 125 g vaj/ margarin
- 60 g sertészsír
- 1 db, L méretű tojás
- 0,5 dl langyos tej
- csipet cukor
- 25 g friss élesztő
- 220 g 12% tejföl
- 1 lapos ek. só
- 1 db tojás a kenéshez
Töltelékhez:
- 500 g friss káposzta
- 1 ek zsiradék
- só, bors
Elkészítés:
1. A káposztát apróra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasszuk a zsírt, belehelyezzük a káposztát, sózzuk, borsozzuk és adunk hozzá egy pici vizet. Az egészet aranybarnára sütjük.
2. A megsült káposztát botmixerrel kissé pépesítjük.
3. A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a sót, majd mélyedést készítünk a közepére. A cukros langyos tejben elkavarjuk az élesztőt és hozzáadjuk a liszthez.
4. A liszthez hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat, sertészsírt. A kezünkkel jól összemorzsoljuk.
5. Az összemorzsolt masszához hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Az egészet jól összedolgozzuk, pihentetjük 30 percig lefedve. Nem kell duplájára kelni a tésztának!
6. Kinyújtjuk a tésztát és megkenjük a káposztával.
7. Három részre osztjuk a tésztát szemre. A jobb oldalt a közepéig ráhajtjuk, majd ugyanígy a balt is. Az összehajtott tészta tetejét is megkenjük, és megismételjük a hajtogatást, ahogy a mellékelt képeken látható. A megkent tésztát letakarva még 20 percig pihentetjük.
8. A tésztát óvatosan újra szétnyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságúra. Egy éles késsel rácsozzuk majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
9. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, nem túl közel egymáshoz és megkenjük tojással. Előmelegített sütőben 220 fokon. alsó-felső sütésen 18-20 perc alatt készre sütjük.
10. Jó étvágyat!