Sütőtök torta
Egy isteni hétvégi desszert azoknak is, akik nem fogyasztanak glutént.
TÚRÓ MASSZA:
• 500g túró
• 2 tojás
• 100g cukor
• 1 ek. ( púpos) étkezési keményítő
• 25g mák (egész)
SÜTŐTÖKÖS MASSZA:
• 500g sütőben elkészült tök (püré)
• 2 tojás
• 70g cukor
• 1tk. reszelt citrom héja
• 1ek. (púpos) étkezési keményítő
ÖNTET:
• 100g tejföl 20%
• 100g sütőtök püré
• 30g cukor
• 1tojás
ELKÉSZÍTÉS:
- Megsütjük a tököt, lehűtjük és botmixerrel csomómentesre pürésítjük.
- Pépesítjük a túrót+tojások+cukor+keményítő+mák.
- . A sütőtökös masszát ugyan úgy előkészítjük mint a fentebb leírt mákosat.
- Egy 22cm. sütőformát kikenjük vajjal és megszórjuk rízsliszttel. Felváltva, a közepétől indulva kanalazzuk kanalanként, felváltva a két masszát. Ha kissé nehézkesen folyna szét, megrázhatjuk óvatosan a sütőformánkat. Majd egy hurkapálcával csíkozzuk a masszánkat szélétől a közepéig. Így ha szeleteljük, minta rajzolódik ki a szeleteken.
- 170°C előmelegített sütőbe rakjuk a tortát és 45percig sütjük.
- Amíg sül a torta, az öntet hozzávalókat jól pépesítjük botmixerrel.
- 45 perc múlva kivesszük a tortát, óvatosan ráöntjük az öntetet es visszarakjuk a sütőbe még 8-10percre. (felső/alsó sütési funkcióval készült a desszert).
- Ha elkészült a desszertünk, FELTÉTLENŰL hagyjuk teljesen lehűlni. A legjobb ha egy éjszakára hűtőbe rakjuk így könnyebb szeletelni a tortát.
Jó étvágyat!