Lilahagymás libazsíros pogácsa
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 púpos ek. libazsír
- 2-3 db lilahagyma
- 1 dl tej
- 1 kk. cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 db tojás
- 2-3 dl tejföl
- 3 tk. só
- libazsír (kenéshez)
- 1 db tojás a lekenéshez
Elkészítés:
1. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejjel és a kevés cukorral. A lisztet a zsírral jól összemorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, gombócot formálunk belőle, majd a tetejét meglisztezve duplájára kelesztjük.
2. Míg kell a tészta, előkészítjük a rátétet. A lilahagymát felkockázzuk, és kevés libazsíron megfuttatjuk, majd hagyjuk kihűlni.
3. Mikor megkelt a tésztánk, az egészet kinyújtjuk. Megkenjük nagyon vékonyan libazsírral, és rápakoljuk a lilahagymát.
4. Ezután következik a hajtogatás. A tészta egyik szélét behajtjuk kb. 2/3 részig, majd erre ráhajtjuk a másik oldalt. Végül a fenti részt hajtjuk 2/3 részig, és az alsót ráhatjuk. Egyszóval összehajtjuk 🙂 hűtőbe kicsit pihentetjük.
5. Újra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük ismét libazsírral, megszórjuk lila hagymával és újra hajtogatjuk majd ismét kicsit pihentetjük a hűtőben.
Aztán még egyszer megcsináljuk a műveletet.
6. A pihentetés után előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra, a tésztát lisztezett munkafelületen jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét egy recés késsel bevagdossuk, és egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
7. A pogácsákat tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük a tetejüket, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Megéri megsütni 🙂 Jó étvágyat hozzá!