Sós vendégvárók

Lilahagymás libazsíros pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 púpos ek. libazsír
  • 2-3 db lilahagyma
  • 1 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 2-3 dl tejföl
  • 3 tk. só
  • libazsír (kenéshez)
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés:

1. Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejjel és a kevés cukorral. A lisztet a zsírral jól összemorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk, gombócot formálunk belőle, majd a tetejét meglisztezve duplájára kelesztjük.

2. Míg kell a tészta, előkészítjük a rátétet. A lilahagymát felkockázzuk, és kevés libazsíron megfuttatjuk, majd hagyjuk kihűlni.

3. Mikor megkelt a tésztánk, az egészet kinyújtjuk. Megkenjük nagyon vékonyan libazsírral, és rápakoljuk a lilahagymát.

4. Ezután következik a hajtogatás. A tészta egyik szélét behajtjuk kb. 2/3 részig, majd erre ráhajtjuk a másik oldalt. Végül a fenti részt hajtjuk 2/3 részig, és az alsót ráhatjuk. Egyszóval összehajtjuk 🙂 hűtőbe kicsit pihentetjük.


5. Újra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük ismét libazsírral, megszórjuk lila hagymával és újra hajtogatjuk majd ismét kicsit pihentetjük a hűtőben.
Aztán még egyszer megcsináljuk a műveletet.

6. A pihentetés után előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra, a tésztát lisztezett munkafelületen jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét egy recés késsel bevagdossuk, és egy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

7. A pogácsákat tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük a tetejüket, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

Megéri megsütni 🙂 Jó étvágyat hozzá!