Savanyú káposztás sztrapacska
Hozzávalók:
- 250 g pucolt burgonya
- 300 g liszt
- 150-200 g füstölt szalonna
- 500 – 600 g savanyú káposzta
- 1 tk. só
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját egy serpenyőben. A pörcöket kiszedjük egy tányérba és ha soknak véljük a zsírt, kicsit leönthetünk belőle.
2. Ameddig sül a zsír, előkészítjük a káposztát. Ha nagyon savanyú az íze, kissé mossuk át folyó vízben és hagyjuk lecsepegni. A szalonna zsírjába belerakjuk a savanyú káposztát és néha kavargatva kissé pirosra pirítjuk. Vigyázzunk, hogy legyen alatta bőven zsiradék, mert kiszáradhat a káposztánk sütés közben.
3. Egy fazékba vizet teszünk fel forrni. A krumplit megtisztítjuk, átmossuk, és lereszeljük ( én nem szoktam kinyomni a reszelt krumpli levét ). Teáskanálnyi sóval és borssal elkeverjük, majd fokozatosan, kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Öntetünk bele egy kis olvasztott zsírt. Egy nokedli állagú tésztát kell, hogy kapjunk. Ha még hígnak véljük a tésztánkat, szórhatunk bele még egy kis lisztet.
4. Amikor elkezd forrni a víz, nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. Onnan fogjuk tudni, hogy jól megfő a tésztánk amikor már a felszínre úsznak és fehéren habzik a víz. Ettől kezdve még kb 3 percig főni hagyjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, hideg vízben átöblítjük, leszűrjük és a serpenyőben lévő megpirult káposztára borítjuk. Ízlés szerint még sózhatjuk és a pörcökkel együtt kínáljuk. Bő két adag sikerült a hozzávalókból.
Jó étvágyat! 🙂