Főételek

Savanyú káposztás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 250 g pucolt burgonya
  • 300 g liszt
  • 150-200 g füstölt szalonna
  • 500 – 600 g savanyú káposzta
  • 1 tk. só
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük a zsírját egy serpenyőben. A pörcöket kiszedjük egy tányérba és ha soknak véljük a zsírt, kicsit leönthetünk belőle.

2. Ameddig sül a zsír, előkészítjük a káposztát. Ha nagyon savanyú az íze, kissé mossuk át folyó vízben és hagyjuk lecsepegni. A szalonna zsírjába belerakjuk a savanyú káposztát és néha kavargatva kissé pirosra pirítjuk. Vigyázzunk, hogy legyen alatta bőven zsiradék, mert kiszáradhat a káposztánk sütés közben.

3. Egy fazékba vizet teszünk fel forrni. A krumplit megtisztítjuk, átmossuk, és lereszeljük ( én nem szoktam kinyomni a reszelt krumpli levét ). Teáskanálnyi sóval és borssal elkeverjük, majd fokozatosan, kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Öntetünk bele egy kis olvasztott zsírt. Egy nokedli állagú tésztát kell, hogy kapjunk. Ha még hígnak véljük a tésztánkat, szórhatunk bele még egy kis lisztet.

4. Amikor elkezd forrni a víz, nokedli szaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. Onnan fogjuk tudni, hogy jól megfő a tésztánk amikor már a felszínre úsznak és fehéren habzik a víz. Ettől kezdve még kb 3 percig főni hagyjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, hideg vízben átöblítjük, leszűrjük és a serpenyőben lévő megpirult káposztára borítjuk. Ízlés szerint még sózhatjuk és a pörcökkel együtt kínáljuk. Bő két adag sikerült a hozzávalókból.

Jó étvágyat! 🙂